Voedselbank Kampen

"Samen Sterk"

Dit is een nieuwe pagina.


28-12-2012
* De medewerkers van Stichting Beter Wonen hebben uit hun kerstpakket artikelen verzameld en een grote doos vol beschikbaar gesteld aan de Voedselbank.
* Diverse particulieren hebben hun rijk gevulde kerstpakket beschikbaar gesteld.
* Eveneens een groot aantal particulieren hebben speciaal boodschappen gedaan voor de Voedselbank.
* Peter Scheepbouw heeft 8 grote plastic zakken vol met kertstpakketten-artikelen beschikbaar gesteld.
* La Plu, een eetclub onder de vlag van NGK, verstrekt maandelijks voor vier euro maaltijden aan een bepaalde doelgroep. Tweede kerstdag hoefde er niet voor betaald te worden, maar moest er wat geld in een potje gedaan worden voor de Voedselbank. Opbrengst 116 euro.
* De Pieter-Zandtschool bakt jaarlijks enkele duizenden oliebollen waarvan dit jaar 1000 voor de Voedselbank.

   

27-12-2012
De dames Cora Renkema, Paula Witteveen en Jannie Kleijer van Inner Wheel hebben vanmorgen 1000 euro aangeboden aan Kees Wendt,  voorzitter van Voedelbank Kampen. Wij zijn erg blij met dit initiatief.
HARTELIJK BEDANKT VOOR DEZE GEWELDIGE BIJDRAGE!!

 (klik op de afbeelding)
voor meer filmpjes: Vrijwilligers

      

24-12-2012
Van het Ichtus College kregen we vandaag een hele partij duurzame levensmiddelen. De leerlingen hadden weer een aktie gehouden voor de Voedselbank met een geweldige resultaat. Namens ons allemaal: hartelijk dank!!

   

24-12-2012
Kerstavond 2012 met kerstdiners van "De Hoeksteen".
Op kerstavond speelt een koper ensemble Kerstliederen bij de deur van de Hervormde Kerk "De Hoeksteen" in IJsselmuiden. Binnen is het een drukte van belang. 112 Kerstdiners zijn klaargemaakt door gemeenteleden en worden in dozen en tassen naar de kerk gebracht. In de kerk staat een groep vrijwilligers klaar om alles te ordenen en in goede banen te leiden. Daarna staan tientallen chauffeurs klaar om de diners te bezorgen bij klanten van de Voedselbank. Een commissie van acht personen heeft zich opnieuw onder leiding van Henrich en Marleen Kragt voor dit project ingezet. De kerstmaaltijd werd aangevuld met talloze andere producten waarmee de clienten zelf in de kerstvakantie lekkere maaltijden kunnen klaarmaken. Dit mede dankzij een aantal supermarkten in IJsselmuiden en Genemuiden die belangeloos producten ter beschikking hebben gesteld. Op veel adressen werden de maaltijden met blijdschap begroet. Zo werd het een prachtige Kerstavond. De Voedselbank Kampen is heel blij met dit initiatief en toonde belangstelling in de persoon van Zwanet Kamphuis.

foto':
Marleen Kragt , 130 pakketten en vrijwilligers in actie.
voor vergroting: klik op de foto's

     

  

  

     

     

23-12-2012
Voedselbank in spagaat

Midden in de kersthausse komt het bericht dat de Voedselbank het aantal aanmeldingen stormachtig ziet stijgen. Zoals meestal in de winter, maar dit keer worden de aantallen verder opgedreven door de economische crisis. Dat stemt tot nadenken. Tien jaar na de oprichting in Rotterdam blijkt de Voedselbank de snelst groeiende bank van Nederland is. Ze telt 137 filialen en ziet het klantenbestand elke maand met circa 15 procent groeien. Welke bank - of welk ander bedrijf dan ook - kan dat zeggen? Het zou redenen zijn voor een feest, als het niet zo diep triest zou zijn. De groei van de Voedselbank heeft een prijs. Want waar enerzijds steeds meer gezinnen afhankelijk worden van deze voorziening, stagneert aan de andere kant de aanvoer. Dezelfde economische omstandigheden dwingen fabrikanten er steeds toe efficiënter te gaan produceren. Dat komt neer op leveren op bestelling en zo klein mogelijke voorraden. En zo komt de Voedselbank in een onmogelijke klem en moeten ze vaker "nee" verkopen aan mensen die hulp vragen. In dat licht is het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid er halsstarrig aan vasthoudt dat hier geen hulp nodig is van de Europese Unie.  De EU stelt komend jaar - voor het laatst - 500 miljoen euro beschikbaar aan voedselbanken. Nederland is één van de zes landen die het niet nodig vinden daar aanspraak op te maken en laat daarmee 15 miljoen euro hulp liggen. Toegegeven, het is raar dat we als welvarend land niet zelf voor onze mensen kunnen zorgen, maar het zou goed zijn als de regering de realiteit onder ogen ziet en deze hulp zo snel mogelijk na het kerstreces alsnog gaat regelen.
Bron: de Stentor, Harry van der Wal.

   

18-12-2012
Jowi Special Gifts in Kampen heeft voor alle 146 klanten van Voedselbank Kampen, kosteloos een prachtig kerstpakket samengesteld en aangeboden aan de Voedselbank. Hierbij hebben diverse bedrijven uit de regio hun medewerking verleend in de vorm van een donatie. Het initiatief is uiteindelijk tot stand gekomen omdat het kerstpakkettenbedrijf ieder jaar al pakketten belangeloos verstrekte aan minder bedeelde gezinnen. De dames Jolanda ten Hove en Winanda van de Maten hebben al dertien jaar een kerstpakketten bedrijf in Kampen en dit jaar was hun streven om iedereen die afhankelijk is van de Voedselbank in Kampen, iets extra's te geven in de vorm vann  een prachtig pakket. Dankzij de bedrijven kon dit idee gerealiseerd worden.

  

  

  

  

  

  

  

  

klik op de foto's voor vergroting

Dinsdagmiddag werden de pakketten overgedragen aan Jan en Annie Bottenberg en Gerlof Jansma, vrijwilligers van de Voedselbank. De vrijwilligers zijn er erg blij mee. Namens alle klanten en vrijwilligers: HEEL HARTELIJK DANK!!

      

15-12-2012
De LIONS club Kampen heeft besloten de Voedselbank in staat te stellen haar cliënten van wat
extra's te voorzien rond de komende feestdagen en zal dezer dagen 500 euro op onze
rekening storten.
Geweldig, hartelijk dank!!

   

13-12-2012
Een bericht van onze voorzitter:
Notaris Willink kon ons melden dat zich een anonieme schenker heeft gemeld die een aantal
producten ter waarde van 500 - 1000 euro wil doneren aan de Voedselbank. Wij zijn hier
ontzettend blij mee!!

   

Op 21 november stond in de krant het volgende: Ruilhandel bij de Houtburcht. 
Houtburcht organiseert ruilhandel voor de Voedselbank in Kampen!!

  

De opbrengst is bestemd voor de Voedselbank in Kampen! Ons   tuingereedschap wordt opgeruimd maar u hoeft geen geld te betalen. U kunt de   producten ruilen tegen bijvoorbeeld pakken koffie of blikken soep. Op die   manier kunt u erg goedkoop aan uw tuingereedschap komen en helpt u de medemens   want de ingezamelde producten worden geschhonken aan de Voedselbank in   Kampen. Een mooie kerstgedachte...

  

13 december 2012
En vanmorgen was het dan zover!! Twee medewerkers van de Houtburcht brachten een
partij levensmiddelen waar wij ontzettend blij mee zijn. Zoals: rijst, macaroni, koffie en nog
veel meer houdbare goederen .

HEEL HARTELIJK BEDANKT VOOR DEZE GEWELDIGE AKTIE!!

       

De Stentor, 3 december 2012
Oudere jeugd, waarvan de ouders het financieel niet kunnen bolwerken, mag voor zichzelf een cadeau uitzoeken voor vijfentwintig euro. De gift van het Grootburgerweeshuis en de Hema moet een jaarlijkse traditie worden. Kinderen in de leeftijd tussen twaalf en achttien jaar mogen vanaf nu elk jaar iets moois uitzoeken bij de Hema. Voorwaarde is wel dat de ouders ingeschreven staan bij de Kamper Voedselbank. Het cadeautje aan de jeugd komt uit de hoge hoed van de "trojka" Hema, Voedselbank en Stichting Grootburgerweeshuis (GBW). "Voor jongere kinderen bestaat al de landelijke stichting Jarige Job die in dergelijke voorziet", zegt Henk Keppel, penningmeester bij de Voedselbank. "Zeker nu de feestdagen er weer aankomen, willen we de oudere jeugd ook graag iets extra's bieden. Geld geven we niet, dus het moest iets in de vorm van een waardebon zijn. Vanwege het brede assortiment kwamen we toen al snel bij de Hema uit", aldus Jeannet Weijers, penningmeester bij het GBW. Het GBW doet twintig euro per kind in het zakje, de Hema doet daar nog eens vijf euro bij. De weldoeners krijgen via de Voedselbank door om hoeveel kinderen het precies gaat. "Er zijn momenteel 146 gezinnen bij ons aangesloten. Het gaat dus helaas erg goed met ons ja", zegt Henk Keppel. "Ik schat dat tussen veertig en vijftig kinderen in aanmerking komen voor een cadeaubon". Volgens de drie partijen is de anonimiteit van de jongeren gegarandeerd. "Om stgma van 'voedselkind' te vermijden", aldus Weijers. "Ze krijgen gewoon een standaard Hema-tegoedbon". Ze benadrukt dat het om een structurele bijdrage gaat. "We blijven dit de komende jaren doen".

Het Grootburgerweeshuis bestaat al een slordige vijfhonderd jaar. Het was aanvankelijk een kerkelijke instelling, die na de reformatie in het voormalige Cellebroedersklooster onderdak kreeg. Het weeshuis hield wel de beschikking over renten en andere inkomsten van het Cellebroedersklooster. Het maakte van het weeshuis een welvarende instelling. In 1923 werd de opvang van wezen door de centrale overheid overgenomen en in 1979 werd het Grootburgerweeshuis uiteindelijk omgezet in een stichting. Tegenwoordig houdt deze stichting zich voornamelijk bezig met het subsidiëren van jeugdverenigingen. Daarvoor is jaarlijks een bedrag beschikbaar van zo'n 150.000 euro, voornamelijk verkregen uit pachtinkomsten. Want hoewel het Grootburgerweeshuis geen opstallen meer in bezit heeft, verpacht het nog wel grond in het buitengebied van Kampen.

 

Henk Keppel VB, Henk Schaafsma GBW, Pepijn Keijser HEMA,
Kees Wendt VB, Jeannet Weijers GBW. Foto: Sacha Wunderink16 november 2012
“Haute cuisine” in Eben Haëzerschool
IJsselmuiden – De Eben Haëzerschool in IJsselmuiden was donderdagavond 15 november omgetoverd in een luxe restaurant. Ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden van de kinderen konden genieten van diverse heerlijke gerechten die de jeugdige koks op tafel zetten. 
De restaurantavond was de afsluiting van het thema “Voeding”, waar de hele school de afgelopen weken druk mee was. In alle groepen werd de opgedane kennis in praktijk gebracht en zo kon het gebeuren dat de leerlingen van de groepen 7 en 8 als volleerd kelners hun gasten bedienden. Eerder op de dag hadden zij met elkaar een aantal gerechten zelf voorbereid. Ook alle andere kinderen lieten zich van hun beste kant zien waardoor het menu bestond uit: een smoothie, een broodje gezond, poffertjes, gehaktballetjes in satésaus  en een fruitspiesje.

Met een grote opkomst was deze culinaire afsluiting van het thema bijzonder geslaagd en smaakte naar meer! De opbrengst van € 400,- is voor de Voedselbank Kampen bestemd. Bovendien mochten op vrijdagmorgen 16 november jl. drie kinderen namens alle kinderen van de Eben-Haëzer een grote hoeveelheid levensmiddelen bij de Voedselbank Kampen gaan brengen. Deze levensmiddelen waren door de kinderen zelf ingezameld. Een vrijwilliger van de Voedselbank Kampen bedankte de kinderen met een heuse oorkonde, die een mooie plek kreeg in de hal van de school. De Eben-Haëzer wenst de Voedselbank Kampen veel succes bij het goede werk dat zij mogen doen.

      

     

      

15 november 2012
GOED NIEUWS!!

De gemeente Kampen heeft alsnog een subsidie van € 5000,00 toegekend over 2012. De komende jaren wordt de Voedselbank opgenomen in het gemeentelijke armoedebeleid. Door een goede samenwerking komen gebruikers van de Voedselbank steeds vaker weer in contact met reguliere hulpverlening. Wethouder Kievit: "Het zou mooi zijn als we geen Voedselbank meer nodig zouden hebben, maar we moeten constateren dat het helaas wel nodig is. De laatste tijd maken juist weer meer mensen gebruik van de Voedselbank. We zijn als gemeente blij met dit particuliere initiatief en waarderen dat met een subsidie." De Kamper Voedselbank heeft een groot draagvlak  onder de kerken binnen de gemeente Kampen. Ik totaal steunen 25 kerken de Voedselbank.
Bron: de Stentor 15-11-2012

   

Wethouder Kievit bezoekt de Voedselbank Kampen

Wethouder Lidy Kievit heeft op vrijdag 9 november een uitdeling van de Voedselbank meegemaakt. De wethouder sprak met vrijwilligers over hun specifieke taak bij de Voedselbank. Zij heeft met de voorzitter Kees Wendt en Zwanet Kamphuis gesproken over een aantal zaken betreffende de Voedselbank. Evenals bij een vorig bezoek aan de Voedselbank stak wethouder Kievit  ook deze keer de handen uit de mouwen en assisteerde bij de uitdeling van brood. Bestuur en vrijwilligers van de Voedselbank hebben haar belangstelling op prijs gesteld.

    

SINTERKLAASVOORSTELLING
21-11-2012
Op woensdag 21 november was er speciaal voor alle kinderen in de Stadsgehoorzaal een Sinterklaasvoorstelling.  Het was een zeer geslaagde middag!!

   

25-9-2012
Recordaantal kerken steunt de voedselbank Kampen.
Op 20 augustus 2012 heeft de Nederlands Gereformeerde Kerk te Zalk hulp aan de voedselbank Kampen aangeboden. Zij gaan een inzameling organiseren. Hiermee komt het aantal kerken dat de voedselbank steunt op25 ! De steun bestaat uit het organiseren van inzamelingen voor de voedselbank. Gemeenteleden nemen producten zoals rijst en macaroni mee naar de kerk. Dat leverde in 2011 ruim 10.000 producten op. Veel kerken collecteren en bidden voor de voedselbank. Het bestuur van de voedselbank is blij dat de zorg voor de voedselbank zo breed wordt gedragen. 
Zwanet Kamphuis 

   

22-9-2012
Zaterdag was de dag dat er grote schoonmaak werd gehouden door STICHTING PRESENT. De koelkasten, ramen en zelfs de kratten kregen een schoonmaakbeurt, wat een hele ontlasting was voor de vaste ploeg medewerkers. 
Namens ons allen: hartelijk dank!!

    

6-9-2012
Tijdens het bijna afgelopen groeiseizoen heeft de Voedselbank van een groeiend aantal volkstuinders meerdere keren groente en kleinfruit ontvangen om weg te geven aan hen die niets hebben. De Voedselbank spreekt haar dankbaarheid hierover uit namens haar cliënten.

   

2-7-2012
De Engelenbergschool is op kamp geweest en ze hebben nog drie volle kratten levensmiddelen overgehouden, o.a. potten/blikken met groente, fruit en melkproducten. Dit alles is aan de Voedselbank geschonken. HARTELIJK DANK HIERVOOR!

   

29-6-2012
Vorige week zaterdag hield scholengemeenschap "Het Scala" een kledingmarkt. De overgebleven spullen, zoals kleding, speelgoed en kinderschoenen zijn aan de Voedselbank geschonken. En dat waren er maar liefst vijf grote tafels vol! Alles is gesorteerd door Fenna en Helga, een deel daarvan hebben we geschonken aan het AZC. Iedereen die hieraan meegewerkt heeft, willen wij graag HARTELIJK BEDANKEN!!

   

29-6-2012
Leerlingen van het Ichtus College hebben afgelopen week een project gehouden, waarin ze een inzameling voor de Voedselbank hebben gehouden. Met als resultaat een onwaarschijnlijk hoge opbrengst aan duurzame levensmiddelen. En ook voor iedereen die 
hieraan meegewerkt heeft: HARTELIJK DANK!!
BEKIJK OOK HET FILMPJE:
http://www.ijsselmond.tv/project-voedselbank-op-het-ichtus-college/ 

   

29-6-2012
Een voedselbank cliënte is spontaan op Facebook een aktie begonnen VOOR de Voedselbank. Resultaat: binnen 10 minuten; 70 aanmeldingen. Inmiddels heeft het opgeleverd: 16 kratten sla, 4 kratten bosuien, 4 kratten brood en 4 kratten met etenswaren en er komt nog steeds binnen. Hulp uit onverwachte hoek! HULDE!!

   

De heer en mevrouw van 't Hul vierden 18 juni hun 65-jarig huwelijksjubileum. Omdat zij de Voedselbank een warm hart toe dragen, hebben zij in plaats van cadeau's, een inzameling voor de Voedselbank gehouden. Jan Bottenberg mocht maar liefst € 695,00 in ontvangst nemen! Wij willen de heer en mevrouw van 't Hul hiervoor hartelijk danken.

HULDE AAN HET BRUIDSPAAR!!

    

30-5-2012
Jan Botttenberg van Stichting Voedselbank Kampen en d'HuZeslopers Richard en Pascal Kist hebben woensdag 30 mei een cheque ter waarde van respectievelijk €1500 en €1250 uit het Astrum Charity Fund ontvangen. Directielid Ben Schräder overhandigde de cheques op de vestiging van Mundus in Kampen.

    

  

24-5-2012
  Burgemeester Koelewijn heeft op 24 mei een bezoek gebracht aan de voedselbank   Kampen. Hij heeft daar ruim de tijd voor genomen en heeft zich uitgebreid   laten informeren over het reilen en zeilen van de voedselbank.
  foto: Zwanet Kamphuis

  

     

   

Hulp kerken onmisbaar.

Terwijl de meeste voedselbanken in Nederland ten gevolge van de economische crisis kleinere pakketten moeten verstrekken of zelfs een wachtlijst moeten instellen, wordt dit probleem in Kampen nog niet herkend. In Kampen kunnen aan de ruim 135 huishoudens die voedselhulp nodig hebben royale voedselpakketten worden uitgedeeld, mede dankzij de steun uit vrijwel alle kerken in Kampen en de dorpen daar omheen. De gemeenteleden nemen regelmatig een houdbaar product mee naar de kerk voor de voedselbank. In 2011 leverde dat ruim 10.500 producten op, zoals rijst, macaroni en soep. Ook helpen de kerken de voedselbank financieel. De Hervormde Gemeente de Hoeksteen uit IJsselmuiden heeft al drie jaar achtereen voor een Kerstdiner gezorgd voor de gezinnen van de voedselbank. Het enthousiasme waarmee de kerken het werk van de voedselbank steunen doet het bestuur en de vele vrijwilligers van de voedselbank Kampen goed. Op 10 mei 2012 heeft de voedselbank ‘open huis ’ gehouden voor de diaconieën. Overigens ontvangt de voedselbank ook veel steun van bakkers, boeren,tuinders,bedrijven en particulieren.

    

3-5-2011
Het gaat goed met de steun die de Voedselbank krijgt uit de kerken. Er zijn nu 22 gemeenten in Kampen, IJsselmuiden e.o. actief betrokken bij de Voedselbank.  De RKK uit IJsselmuiden zal in de maand mei voor het eerst een inzameling van producten organiseren en is daarmee de 12e kerk die zich inzet om producten in te zamelen via de gemeenteleden. In tal van kerken worden ook collectes gehouden voor de Voedeslbank of via de diaconie voedsel aangeboden.Het meeleven vanuit de kerken is hartverwarmend!
Door: Zwanet Kamphuis 

   

24-12- 2010
KERSTDINER VAN DE HOEKSTEEN
De gemeenteleden van de Ned. Hervormde Kerk de Hoeksteen in IJsselmuiden hebben dit jaar opnieuw thuis een diner bereid voor de cliënten van de Voedsel-bank Kampen. De heerlijke gerechten werden samen met veel andere etenswaren op kerstavond 24 december naar de Hoeksteen gebracht. Veel cliënten herinner-den zich hoe lekker het diner vorig jaar was en dus hebben ruim 80 huishoudens zich opgegeven om in aanmerking te komen voor het kerstdiner. Door een perfecte organisatie in de Hoeksteen zijn de maaltijden door heel veel chauffeurs + bijrijder tussen 18.30 en 19.00 uur aan huis bezorgd. Zwanet Kamphuis was namens het bestuur van de Voedselbank aanwezig.

   

Door: een brandweerman, 1-12- 2010
BRANDWEER KAMPEN EN IJSSELMUIDEN

Sinds een paar jaar wordt er bij de Brandweer van Kampen & IJsselmuiden een wedstrijd georganiseerd “Het beste idee van Kampen”. Alle vrijwilligers worden uitgenodigd om een idee aan te dragen met een idee voor de brandweer. Dit jaar is die wedstrijd gewonnen door Cees Schaap uit Kampen. De prijs is een waardebon van € 200,00 te besteden aan een goed doel. Er bestaan vele goede doelen in Nederland maar de winnaar had bedacht om een goed doel in Kampen te zoeken. Na een nachtje slapen kwam de Voedselbank in kampen als doel in gedachten. Niet voor etenswaren  - maar om de kinderen met Sinterklaas een cadeau te kunnen geven; immers: als bijna alle kinderen in Kampen en IJsselmuiden wat krijgen en deze kinderen niets – dat voelde niet goed. Met dat idee naar Intertoys in Kampen gegaan en gevraagd of zij het idee wilden ondersteunen. Intertoys wilde dat graag doen en bood een fantastische korting aan. Ook toen was Cees Schaap nog niet tevreden en dus werd er een brief bezorgd bij alle brandweermensen in IJsselmuiden en Kampen met de vraag of men een bedragje wilden geven voor dit idee. Er werd zo maar even € 430,50 bij één gebracht! De brandweermensen vonden het allemaal een heel goed idee en al dat geld….  een prachtig resultaat! Al met al was er dus een prachtig bedrag beschikbaar om alle kinderen in de basisschool leeftijd een cadeau te geven namens Sinterklaas. Cees Schaap plus de overige brandweermensen hopen dat de cadeaus goed terecht zijn gekomen en wensen allen een goede decembermaand toe!

   

BELANGRIJK NIEUWS!!
VANAF JANUARI 2011 IS DE VOEDSELBANK ELKE VEERTIEN DAGEN OPEN.
Nu is de uitdeel nog elke eerste en derde vrijdag van de maand,  dat gaat dus gelukkig veranderen.